For excellence in education, sciences and arts

Финансиране на студентски филмови проекти

Програмата на Американска фондация за България за финансиране на студентски филмови проекти съществува от 2004 година. По тази програма Фондацията е финансирала над 80 филмови проекта на студенти от НАТФИЗ, Нов български университет, Югозападен университет и други. Финансирането се определя от специална комисия след участието в ежегоден конкурс, като изискването е кандидатите да са студенти редовно обучение по кино и телевизионна режисура

Необходими документи:

  • Автобиография
  • Сценарий
  • Режисьорска експликация
  • Анотация на сценария
  • Бюджет

Може да бъдат приложени и допълнителни документи, като препоръки или писма за подкрепа, които биха подкрепили съответната кандидатура. Документите се изпращат по електронен път на office@afbulgaria.org, а резултатите от конкурса се обявяват на интернет страницата на Американска фондация за България. 

Много от финансираните фими са дипломния филм на младите български режисьори, с който те поемат своя път към престижните награди от български и международни фестивали. През 2005 година, като естествено продължение на тази програма Американска фондация за България създадава студентския филмов фестивал “Ранно пиле”.  Година по-късно той е международен, а днес вече е утвърден като най-големият български форум за студентски късометражни филми. Повече за международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле” може да резберете от неговия официален сайт.

Актуално

На 18.04.2019 г. от 18:30 часа в изложбеното пространство на "Триъгълната кула" на бул."Мария Луиза“ 16 ще бъде представена колекцията на Американска фондация за България "Съвременно британско изкуство" от произведения на четирима автори от различни поколения на британската поп-арт сцена.


Мобилна версия