For excellence in education, sciences and arts

За пръв път стипендиант на АФБ печели голямата награда „Джон Атанасов“

На 07. октомври държавният глава Румен Радев приветства лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2019 г. 

Президентът изрази увереност, че все повече научни постижения и приложни разработки на младите български изследователи ще служат на нашето общество и неговото бъдеще.

Носител на голямата награда за 2019 г. е д-р Свилен Кънев – доктор по компютърни науки, Харвард, САЩ. Бивш стипендиант на АФБ от началото, през 2004-2007 г. като талантлив ученик от ПМГ Казанлък. 

Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер. Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на съвременните процесори - с около 30%. 

 • Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р инж. Светлин Пенков  - доктор по роботика. Научно-изследователската му дейност е с фокус върху задачи за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функции като планиране, използване на причинно следствени връзки и взаимодействие с околната среда и други агенти в нея. Той е част от екипа на FiveAI - най-големия стартъп за автономни коли във Великобритания. От август 2019 г. той стартира същата дейност в България, където се връща за да работи.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”. Носителите на отличието са:

 • Радослав Димитров от МГ Пловдив, носител на златен медал на Националната олимпиада по информатика, 1-о място на Националния пролетен турнир по информатика и 1-о място на Националния летен турнир по информатика. Носител е на златен медал от Международната олимпиада по информатика 2019, и на 5 златни медала от Жаутиковска олимпиада, Откритата Московска олимпиада и състезанията Innopolis Open, Romanian Masters of Informatics, както и от Международния есенен турнир по информатика в Шумен.

Радослав е и сред дългогодишните стипендианти на Фондацията заради олимпийските си успехи.

Преподавател с най-голям принос за успехите му е Бистра Танева – главен учител по информатика, МГ „Акад. К. Попов“.

 • Виктор Велев - още един стипендиант на АФБ (2018) - ученик от МГ Варна, лауреат, отличен за своя проект Daedalus в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии, провела се през май 2019 г. в гр. Враца. Той има 1-о място на Национален есенен турнир “Джон Атанасов”, първа награда на Ученически институт на БАН 2018г. и 1-о място в категория “Приложни Програми” на НОИТ 2019 г. Преподаватели с най-голям принос за успеха му са Стоян Велев от SAP Bulgaria и Елеонора Павлова – учител и зам.-директор в МГ „Петър Берон“, гр. Варна.
 • Като старт на нова категория „Вдъхновител и създател на таланти“ за първа година с грамота беше отличен преподавател, вдъхновител и създател на над 1 900 състезателя. Държавният глава награди д-р Бисерка Йовчева, гл.ас. в катедрата "Компютърна информатика" на Шуменския университет, разработила успешна методика за преподаване по информатика, обучила над 1900 деца и 1800 възрастни.

Тя е доктор по методика на преподаването по информатика. Бисерка Йовчева също така е и един от треньорите на българския отбор по програмиране. В Школа „А & Б“ - Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна - дистанционно и на място. Учениците от школата са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. Младите програмисти, обучени в нея, са донесли на страната ни 15 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медали от международни състезания.  Д-р Йовчева, заедно с проф. Красимир Манев, Елена Маринова - „Мусала Софт“, и Алексей Христов и СООПН, е инициатор на eJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика.

 • Носители на сертификати в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“  са Звездин Бесарабов (стипендиант на АФБ) и Андрей Гиздов, възпитаници на НПМГ София и част от отбора на 31-ия Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) през септември в София. 

 • Със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии е отличен и Димитър Чакъров, възпитаник на МГ Пловдив. Той участва в състезанието Intel ISEF 2019 г., където е носител на специалната награда в категория Математика/Криптография на Innopolis University.
 • С грамота за дебютен пробив в компютърните технологии  държавният глава отличи Румен Данговски, бакалавър по математика и физика от MIT (2014-2018), кандидат магистър и докторант по електронно инженерство и компютърни науки там (от 2019).  
 • С грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ беше отличен Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив”, която работи по изследователски проекти в областта изкуствения интелект и блокчейн технологиите. 

Източник и снимки: prezident.bg и Бисерка Йовчева

Мобилна версия

 • Начало
  • Новини
   • За пръв път стипендиант на АФБ печели голямата награда „Джон Атанасов“