For excellence in education, sciences and arts

За нас

Американска фондация за Бъгария е основана през 2004 година. Фондацията е американска нестопанска организация в обществена полза 501 (с 3), според данъчното законодателство на САЩ.

АФБ е регистрирана в град Бостън, щата Масачузетс. В България работи от същата година, като клона на чужденстранно юридичско лице с нестопанска цел. Фондацията е регистрирана по закона за Юридическите лица с нестопанска цел – в обществена полза.

Мисия и цели

Мисията на Американска фондация за България е да подкрепя, насърчава и допринася за отлични постижения в образованиeто, естествените и хуманитарните науки, културата и изкуствата като осигурява годишни стипендии, финансира проекти и подпомага различни каузи.

Вярваме, че в едно свободно и демократично общество отделните личности могат да се стремят и да постигнат целите си във всички тези области. С това дълбоко разбиране ние се стремим да подкрепяме младите хора в стремежа им към върхови постижения и да предоставим средствата, с които те могат да развият таланта и експертния си опит в избраните от тях области.

Фондацията се ангажира със силния международен дух на сътрудничество, който съществува между България и САЩ; и ние се стремим да подкрепим тази връзка чрез научен, културен, бизнес и артистичен обмен между двете страни.

Американска фондация за България работи само и единствено по свои програми и проекти, по предварително определен от Управителния съвет бюджет.

Основатели

Дико Михов

Дико Михов е завършил Математическа гимназия в родния си град Добрич. В средата на 80-те години на 20. век печели златен и сребърен медал за България на международни олимпиади по математика. През 90-те продължава образоваието си в САЩ и защитава докторат в Масачузетс инститют ъф текнолъджи. Прави кариера в областта на управлението на финансови активи. Той е най-щедрият дарител и първи президент на фондацията.

Теодор Василев

Теодор Василев е завършил Немска гимназия и Международни отношения в София. В началото на 90-те продължава образованието си в Бостън Колидж и Харвард, където защитава докторантура. Работи като директор в различни нестопански организации в Бостън и Ню-Йорк. В края на миналия век сменя фокуса на заниманията си и става консултант по модерно изкуство към аукционните къщи “Кристис” и “Сотбис”. В момента е президент и изпълнителен директор на фондацията.

Алексей Христов

Алексей Христов е завършил Езикова гимназия в родния си град Враца. В края на 90-те получава магистърска степен по богословие от СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в “Дарик” радио, Дружество “Гражданин” и списание “Демократически преглед”. През 2001-2002 е гост изследовател в университета Джорджтаун във Вашингтон на тема Нестопански организации и Гражданско общество. От 2004 година е Програмен директор на АФБ и управител на Клона в България.

Екип

Американска фондация за България - клон България

Алексей Христов – Програмен директор; Управител на АФБ – клон България
Иглика Луканова – Програмен координатор – Програми в образованието и науката
Нора Ангелова – Програмен координатор – Програма финансиране на студентски филмови проекти и Международен студентски филмов фестивал “Ранно пиле”
Рада Бонева – Стажант технически сътрудник

През годините стажанти на Американска фондация за България са били:

Мелания Бербатова (2014) – студентка в СУ “Св. Климент Охридски”
Станислав Атанасов (2013) – студент в Университета “Йейл”, САЩ
Вера Духлева (2012) – студентка в УНСС
Селена Серати (2011)
Паула Ангелова (2011)
Лия Треновска (2010) – студентка в HTW University of Applied Science, Германия
Мирела Занева (2009)
Цветелина Ценева (2008)
Ваня Цоцоманова – студентка в Американски университет в България
Мария Стефанова – студентка в Американски университет в България
Ива Гумнишка – студентка в Колумбийския университет, САЩ
Делян Христов

Актуално

На 18.04.2019 г. от 18:30 часа в изложбеното пространство на "Триъгълната кула" на бул."Мария Луиза“ 16 ще бъде представена колекцията на Американска фондация за България "Съвременно британско изкуство" от произведения на четирима автори от различни поколения на британската поп-арт сцена.


Мобилна версия