For excellence in education, sciences and arts

КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 20-ОТО ИЗДАНИЕ НА CodeIT?

Множество състезатели и партньори събра юбилейната церемония по обявяване на победителите от 20-тото юбилейно издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. Събитието се проведе на 15.06 онлайн, а официално обръщение към гостите отправиха президентът на Република България Румен Радев и Карина Ангелиева, зам.-министър  на образованието и науката.

За CodeIT: Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание с медиен партньор водещото тогава ИТ списание PC Magazine,  днес CodeIT събира стотици участници от България и света. От 2007 г. конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев  - Президент на Република България от 2017г.

До момента в CodeIT са участвали 2000 + състезатели от 15+ държави. Над 35 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт  (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 350 за тези 20 години.

Почетен председател на журито от създаването на в конкурса е Красимир Манев, Президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ и прeдседател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), България 2017 и понастоящем неин президент

Домакин на събитието е Елена Маринова, президент и съосновател на Мусала Софт. Тя разказа за вълнуващата история на конкурса:

„От създаването на Мусала Софт в същността ни е постоянството, съчетано с непрекъснато развитие и иновации. Защо 20 години организираме CodeIT? Вярваме, че е важно да се отплащаш за това, което си получил и да създаваш все по-добра среда за развитие за себе си и за всички около теб. Няма по-добър начин това да се случи от образованието. В Мусала Софт винаги сме на върха на вълната, даже често преди нея. Създадохме и развихме състезанието като елитно, със сурови правила и  тежки задачи, с които могат да се справят само най-добрите - тези, които са и ще бъдат ракетата-носител на развитието на технологиите.“

Победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия - студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград.

Финално Класиране:

 1. Виктор Лучич - Студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград, Сърбия
 2. Енчо Мишинев - Студент в University of Cambridge, гр. Ямбол, България
 3. Андон Тодоров - 10ти клас в СМГ "Паисий Хилендарски" в гр. София, България
 4. Алекса Плавшич - 4-та година в Union University, Сърбия
 5. Благойче Павлевски - Колеж „Яхия Кемал“, гр. Скопие, Северна Македония
 6. Мартин Копчев - 10 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, България
 7. Виктор Кожухаров - 11 клас в МГ"Баба Тонка", гр. Русе, България
 8. Румен Михов - 10 клас при ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, България
 9. Емил Инджев – 2 курс, студент в Оксфорд, „Компютърни науки“, гр. Русе, България
 10. Георги Петков - 10 клас , ПЧМГ гр. София, България
 11. Новак Живанич - Студент във Факултета по компютърни науки в гр. Белград, Сърбия
 12. Антъни Господинов - 12 клас в ПМГ "Атанас Радев" гр. Ямбол, България
 13. Душко Обрадович - Преподавател по информатика в гимназията в гр. Сомбор, Сърбия
 14. Стоян Малинин - 11 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково, България
 15. Иво Карагьозов - Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" , гр. Варна, България

Класиране младежи:

 1. Неманя Майски - ОУ “Доситей Обрадович”, гр. Сомбор, Сърбия
 2. Деян Хаджи-Манич - 8 клас в МГ “Д-р Петър Берон, гр. Варна, Бълагрия
 3. Ясен Пенчев - 8 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, България
 4. Александър Губица - ОУ “Доситей Обрадович” в Сомбор, Сърбия
 5. Даниел Койнов – 7 клас, ПМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен, България

По случай юбилея на състезанието – бяха наградени 20 талантливи участници -  15-те най-добри състезатели и 5 -те най-добри от класирането за младежи (до 8 клас). За първа година финалната задача беше достъпна за всеки, който има желание да се включи в online финала на състезанието.

Специални юбилейни сертификати получиха състезатели през годините в три категории:

 • FIERCE FINALIST  - Състезатели, взели участие в най-много финали: Веселин Георгиев – 9, Александър Георгиев - 8, Пламен Томов – 5, Румен  Христов – 5
 • LEGENDARY WINNER - Състезател, печелил най-много 1-во място: Петко Минков с 3 победи (2001, 2002, 2005)
 • STRONG WILLPOWER  (2010-2020)  - Състезатели, участвали в над 20 рунда - общо 29 участници.

Видео обръщения отправиха дългогодишни партньори на конкурса сред които  - Йорданка Фандъкова, кмета на община София; Димитър Николов, кмет на община Бургас; Пенчо Милков, кмет на община Русе;  Росен Плевнелиев, Президент на България 2012-2017 г.; Алексей Христов, Председател на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и мн.др.
Към поздравленията се включиха ИТ таланти, които са част от екипа на Мусала Софт и организацията  на конкурса през тези 20години – Светлин Наков (СофтУни), Борис Странджев (Qualifast) и др.

Мобилна версия